Aktualita

Kategorie: novinka

Dne: 12. srpna 2024

Šetřit energií v IoT zařízeních bez změny uživatelského chování? Výzkumníci FIT VUT v Brně z projektu LoLiPoP-IoT ví, jak na to

[img]

S nástupem technologií IoT (Internet of Things) se mění způsob, jakým pracujeme a žijeme. Miliardy zařízení jsou připojeny k internetu a neustále mezi sebou komunikují. Přináší to mnoho výhod. Bezdrátová zařízení mají ale vysokou spotřebu energie a s tím spojenou častou výměnu baterií. Předpokládá se, že do roku 2025 skončí na skládkách 70 milionů baterií denně jen z aplikací IoT. Problémem je také těžba materiálů pro výrobu baterií. Projekt LoLiPoP-IoT (Long Life Power Platforms for Internet of Things), ve kterém je zapojena i FIT VUT v Brně, řeší právě tuto výzvu a vyvíjí inovativní řešení, která prodlouží výdrž baterií IoT zařízení.

"Víme, že náklady na manipulaci s bateriemi a jejich výměnu během životnosti průmyslového senzoru často překračují 2000 na jeden uzel. Naopak, ekvivalentní náklady u samo-napájených bezdrátových senzorů se pohybují mezi 200-700 , což představuje návratnost investice již při první výměně baterie. Výdrž baterií u bezdrátových senzorů je obvykle 12-18 měsíců a to není dostatečné," vysvětluje vedoucí výzkumného týmu LoLiPoP-IoT Pavel Smrž z FIT VUT.

Projekt klade důraz na efektivitu, která je zároveň ekologická. Prostřednictvím nových technologií chce omezovat spotřebu energie při zachování přesnosti měření a funkcí IoT zařízení. "Klíčovou součástí našeho přístupu je využívání inovativních technologií tzv. energy harvesting, které umožňují získávat energii z prostředí, například ze solární energie, radiových vln, vibrací nebo z prostředí s výraznými rozdíly teplot. Energy harvesting umožňuje získat zadarmo z okolního prostředí velmi malé množství energie. Pokud ale IoT zařízení navrhneme velmi pečlivě tak, aby mělo nízkou spotřebu, dostáváme se blíže k měřítku technologie harvestingu, a životnost běhu na jedno nabití se tak výrazně prodlužuje. Svatým grálem je potom naprostá autonomie - bez nutnosti dobíjení, bez nutnosti výměny baterií," doplňuje Jakub Lojda, výzkumník v projektu LoLiPoP-IoT.

Více se o projektu dočtete zde.

Sdílet článek

Nahoru