Zpráva z FIT

Dne: 13. února 2025

Na cestě k udržitelnému zemědělství budoucnosti se v projektu Hungry Ecocities, koordinovaném FIT VUT, potkává věda a AI s uměním

[img]

Potraviny a způsoby, jakými je získáváme, mohou působit jako naprosto všední záležitost, spojována spíše s nutností než kreativitou. Pro spoustu lidí na planetě není pravidelný přístup k jídlu samozřejmostí, a pro ty, kdo ho mají, je spojen se všedností. Ve světě, který musí čelit stále novým výzvám v souvislosti s klimatickými změnami a překotnou proměnou krajiny, zejména stále se zrychlující urbanizací, musíme najít způsob, jak nakrmit rostoucí populace. Nastává čas přemýšlet o zemědělství jinak a sáhnout k novým přístupům. Spojení zdánlivě nesourodých odvětví jako je věda, AI, moderní technologie a umění, s cílem najít řešení pro udržitelné zemědělství budoucnosti, je hlavní myšlenkou projektu Hungry Ecocities, který koordinuje docent Smrž z FIT VUT.

Projekt odstartoval v roce 2022, tvoří ho konsorcium osmi vědeckých pracovišť. ČR je v něm zastoupena odborníky z FIT VUT a MENDELU. "Digitální technologie a aplikace mohou vést ke snížení plýtvání potravinami a k udržitelnějším hodnotám, ekologickému přístupu a etičtější spotřebě potravin. Kromě univerzit je do projektu zapojena řada předních evropských zemědělských společností s cílem vyvinout zdravější, udržitelnější a cenově dostupnější zemědělský, resp. potravinářský systém, pro všechny," uvedl v abstraktu projektu docent Smrž z FIT VUT.

A kam se za dva roky projekt posunul? Do konsorcia se podařilo kromě technických odborníků zapojit i světová umělecká studia a významná jména světového umění a architektury, jako například Carlo Ratti Associati, kteří stojí za návrhem italského pavilonu na dubajském EXPO, berlínské Studio Other Spaces nebo jedny z nejvýznamnějších architektů kolem Rema Koolhaase. K nim byli vybráni umělci z celé Evropy s projekty zaměřenými například na udržitelné využívání lokálních surovin a na zlepšení stravování lidí a celého procesu od pěstování až po distribuci a prodej.

Malé a střední zemědělské podniky hledají kreativce

V září minulého roku bylo vybráno 10 vizionářských malých a střední evropských podnikatelů, působících v různých oblastech zemědělství. Jsou mezi nimi firmy zaměřené na šlechtění semen, městské zemědělství, tradiční zpracování potravin, upcyklaci odpadu, ekologické zemědělství, včelařství, zemědělství s řízeným prostředím, senzorické analýzy, biotechnologii hmyzu a technologii klíčení. Díky širokému tematickému záměru umožní porozumět globálním výzvám a příležitostem v zemědělském řetězci. V další fázi se k nim připojí vybraní umělci a vytvoří společně týmy, které budou v rámci podpůrného programu tyto výzvy řešit. Jména vybraných umělců budou oznámena v květnu 2025.

Kreativní týmy na průsečíku zemědělství, technologie a umění budou zkoumat mimo jiné potenciál vertikálních zahrad ve městech, nebo jak proměnit zemědělský odpad v ekologické produkty. Podívají se zblízka na přístupy založené na datech, a jak je co nejlépe využívat například pro zdravější včelí populace a udržitelnější opylování. Samotnou kapitolou budou hmyzí bílkoviny jako alternativní, udržitelné zdroje výživy, které by mohly změnit náš jídelníček. Společné snažení bude směřovat k vývoji a testování prototypů, které slibují, že náš potravinový řetězec bude transparentnější, inkluzivnější, zodpovědnější a udržitelnější. Jako tenká červená nit se vším vine bezprecedentní role dat a umělé inteligence v celém zemědělském řetězci, od optimalizace výnosů plodin až po analýzu spotřebitelských preferencí.

Vložila: Horná Petra, Mgr.

Poslední změna: 2025-02-13 17:18:02

Zpět na zprávy z FIT

Nahoru