Aktualita

Kategorie: novinka

Dne: 18. září 2024

Odborníci z FIT VUT rozjeli portál analyzující hlasování zastupitelstev

[img]

Jak transparentní jsou zasedání regionálních zastupitelstev? Kolikrát v tomto funkčním období zasedla? Jaký je poměr zastoupení mužů a žen? A jaký je rozdíl příjmů a výdajů v jednotlivých krajích? Tyto a mnohé další otázky zodpoví portál Zastupko.cz, který vyvinula Kristýna Zaklová s týmem výzkumníků Dexter@FIT na Fakultě informačních technologií Vysokého učení technického v Brně (FIT VUT).

Už tento víkend proběhnou po celé České republice volby do zastupitelstev krajů. Ta budou po další čtyři roky činit klíčová rozhodnutí v širokém spektru oblastí, které mají přímý dopad na kvalitu života obyvatel. Portál Zastupko.cz podrobně analyzuje funkční období krajských zastupitelstev z let 2020-2024.

Projekt, který začal diplomovou prací Kristýny Zaklové z FIT VUT, se na regiony zaměřil při příležitosti nadcházejících voleb, aby odhalil trendy a vzorce, které lidem poskytnou hlubší vhled do politických procesů v jejich regionu. Ty jsou zpracovány především na základě volně přístupných dat z webových stránek krajů, která jsou následně importována do systému pro vizualizace. Doplňující data byla čerpána ze sumarizací Českého statistického úřadu.

Více v článku na webu

Sdílet článek

Nahoru